Τα εργαστήρια πραγματεύονται διαφορετικές θεματικές όπως: α) η «Γυναίκα» ως σύμβολο της ομορφιάς ανά τους αιώνες β) «Ευαγγελισμός»: το αγαπημένο θέμα των ζωγράφων.
Σκοπός του προγράμματός είναι -μέσω των εικαστικών εργαστηρίων- τα παιδιά να απελευθερώσουν συναισθήματα βασισμένα στην ελεύθερη έκφραση και τη δημιουργική διαδικασία. Μοναδική ‘παρέμβαση’ στα εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν με φυσική παρουσία στις δομές φιλοξενίας προτού ξεσπάσει η πανδημία, ήταν η καθοδήγηση του εικαστικού-συνεργάτη της οργάνωσης ως προς την ορθή χρήση των υλικών με παράλληλη συμβουλευτική παρότρυνση σε παιδιά που εκδηλώνουν μια καλλιτεχνική τάση στο πλαίσιο των μαθημάτων.
Οι θεματικές ενότητες των εργαστήριων πραγματοποιήθηκαν σε ομάδες παιδιών με σταθερή δομή και συναφή/κοντινά ηλικιακά χαρακτηριστικά. Ενδεικτικές θεματικές είναι: η κλιματική αλλαγή, η ανακύκλωση, η αγάπη προς τα ζώα και την φύση, προσωπογραφίες κλπ. Στο πρώτο εργαστήριο αναφέρθηκαν τα αίτια της κλιματικής αλλαγής, η συμμετοχή του ανθρώπου σε αυτή, στο γιατί ο άνθρωπος αποφασίζει να αποστασιοποιηθεί από την φύση αντί να συνεργαστεί αρμονικά μαζί της, τέλος τί θα μπορούσε να γίνει για να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση. Οι έφηβοι κινητοποιήθηκαν στο να δημιουργήσουν αυτό που νιώθουν, ή αυτό που ελπίζουν.
Τα εργαστήρια υλοποιούνται αξιοποιώντας ψηφιακές πλατφόμες!
Φώτο με έργα των παιδιών κατά τη διάρκεια του μαθήματος online
Μια σειρά σημαντικών καλλιτεχνικών έργων και κινημάτων αποστέλλονται στις δομές (σε μορφή pdf έγχρωμων έργων τέχνης διαστάσεων Α4 του συγκεκριμένου καλλιτέχνη). Τα έργα αυτά εκτυπώνονται έγχρωμα και δίνονται σε κάθε ένα παιδί, δημιουργώντας έτσι ένα προσωπικό αρχείο εξαιρετικών έργων τέχνης. Στη συνέχεια ακολουθεί συζήτηση με τον εικαστικό μέσω της πλατφόρμας του Skype!
Θεματικές ενότητες
Το σύμβολο της ομορφιάς ανά τους αιώνες (Γυναίκα)
Το συγκεκριμένο εξ αποστάσεως μάθημα, εστίασε το ενδιαφέρον του πάνω στην Γυναίκα, όπως την είδαν και την κατέγραψαν 8 μεγάλοι ζωγράφοι οι οποίοι διαπραγματεύονται την σημασία του Ωραίου με άξονα τη Γυναίκα, είτε ως Αφροδίτη (Μποτιτσέλι – Ρούμπενς) είτε ως μια εξωτική και ασυνήθιστη μορφή (Γκωγκέν), ως ανεξερεύνητη οντότητα (Μοντιλιάνι), ως καταπιεσμένη μορφή (Βαν Γκογκ), ως άτομο στο πλαίσιο της θέσης της στην κοινωνία (Βερμέερ), ως πρότυπο ματαιοδοξίας (Άντι Γουώρχολ) και ως μια κλασική και αιώνια αξία (Πικάσο: Η πηγή). Οι δημιουργοί αυτοί αποπειράθηκαν να αναδείξουν την Γυναίκα ως αιώνιο σύμβολο ομορφιάς. Στα έργα που δόθηκαν στους ωφελούμενους, προσεγγίσαμε την έννοια του Ωραίου ανά εποχή. Διότι η ομορφιά δεν είναι κάτι το σταθερό, αλλά μια ευμετάβλητη έννοια: 8 γυναικίες μορφές: που θα πει 8 διαφορετικά αποτυπωμένα σύμβολα ομορφιάς.
Τα παιδιά και οι έφηβοι συζήτησαν με τον εικαστικό συγγραφέα για τον κάθε καλλιτέχνη ξεχωριστά, το εικαστικό του ύφος, τα ίδια τα έργα, τη δομή και την ιστορία που αφηγούνται και τέλος έθεσαν ερωτήματα όπως: Τι είναι τελικά Ωραίο; Έχει άραγε κάποια ιδιαίτερη σημασία να ακολουθούμε πιστά τα ισχυρά πρότυπα της εποχής μας, ειδικά αν αισθανόμαστε ότι μας αποκλείουν; Πρέπει η εικόνα μας να ταιριάζει «υποχρεωτικά» με τις εικόνες ομορφιάς που μας επιβάλλουν;
Στην τέχνη κανένα θέμα δεν εξαντλείται (Ευαγγελισμός)
Η προσπάθεια να εξηγηθεί γιατί ένας θεατής σ’ ένα μουσείο ενδέχεται να δει εκατοντάδες φορές ένα συγκεκριμένο θέμα, απαντάται μέσα από αυτή την θεματική χρησιμοποιώντας ίσως το πιο αγαπημένο θέμα των ζωγράφων ανά τους αιώνες. Δεν έχει σημασία να αντιληφθούμε γιατί αγαπήθηκε τόσο πολύ ο Ευαγγελισμός ως θέμα εκ μέρους των δημιουργών, αλλά να καταλάβουμε γιατί ένα τέτοιο θέμα είναι αδύνατο να εξαντληθεί καλλιτεχνικά. Οι αιώνες μας διδάσκουν ότι μια χιλιοειπωμένη ιστορία μπορεί να λάβει διάφορες μορφές, να γίνει σύγχρονη και να λάβει μάλιστα διαστάσεις που δεν θα φαντάζονταν κανείς. Στο συγκεκριμένο μάθημα τα μέλη της κάθε ομάδας έλαβαν 5 έργα σπουδαίων ζωγράφων, με θέμα τον Ευαγγελισμό: Γκρέκο (μεταφυσικός κόσμος), Ματθίας Στομ (ρεαλιστικός κόσμος), Ροσέττι (παραμυθένιος κόσμος), Βυζαντινή εικόνα (πνευματικός κόσμος), Κόλιερ (μετάβαση στον σύγχρονο κόσμο).
Στη συνέχεια τα παιδιά δημιούργησαν ένα έργο τέχνης (με τα εικαστικά μέσα που επέλεξαν) με το ίδιο θέμα: «Ευαγγελισμός».
Το πρόγραμμα προσφέρεται στις τρεις συνεργαζόμενες δομές της οργάνωσης ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ.
H ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ
Η ΑΜΚΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ ιδρύθηκε το Μάρτιο του 2018 και απευθύνεται σε ανήλικους και σε ενήλικες της εφηβικής ή μετεφηβικής ηλικίας προερχόμενους από ιδρύματα κλειστής παιδικής προστασίας. Αποστολή μας είναι η ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ να βοηθήσει στην φροντίδα των εφήβων ηλικίας 12-17 καθώς και να παραλάβει τη σκυτάλη της φροντίδας των νέων ηλικίας 18-25 ετών από τα ιδρύματα. Το αποτέλεσμα μιας τέτοιας συνδυαστικής δράσης, θα είναι οι μεταβάσεις από το ένα ηλικιακό εύρος στο άλλο να γίνονται ομαλώς και παράλληλα να κατορθώσουμε οι νέοι αυτοί λαμβάνοντας φροντίδα, προσλαμβάνουσες και ψυχολογική υποστήριξη να διεκδικήσουν με αισιοδοξία, ισορροπία και γνώση ένα καλύτερο μέλλον.
Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στηρίζει την ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ
Η Ίδρυση της ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΖΩΗΣ κατέστη δυνατή με την πολύτιμη συνδρομή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Το ΙΣΝ, με την ιδρυτική του δωρεά, στηρίζει τα πρώτα βήματα της ΑΜΚΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ και, συγκεκριμένα, δράσεις για την εκπαίδευση, αθλητική, καλλιτεχνική και κοινωνική ανάπτυξη καθώς και την ψυχολογική υποστήριξη των νέων που διαβιούν στα ιδρύματα κλειστής παιδικής προστασίας.